P1210136

JOURNEES DES PLANTES 11-12 SEPTEMBRE 2010

Dans le jardin extraordinaire de Maurice Vergote

Clickez Içi

Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

 

Jardins et Parc Historiques

 

Jardins botaniques

 

Jardins romantiques

 

Roseraies

 

Jardins aquatiques

 

Les Jardins Vivaces

 

Jardins exotiques

 

Jardins écologiques

 

 

Les jardins exemplaires des pépinières

 

Homepage

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

LES JARDINS AQUATIQUES

Water is doorheen de eeuwen van vitaal belang geweest voor de mens, zonder water geen tuin (waarin voedsel verbouwd kon worden). Vandaar ook de bijzondere fascinatie voor water en de vestiging van nederzettingen nabij rivieren, meren en kreken.

Reeds in de oudheid was water in de tuinen een alles overheersend element , op de meeste afbeeldingen zijn watertuinen te zien, vaak ontworpen volgens het oeroude kruissymbool, waarbij de tuin in 4 delen gescheiden wordt door een watergang.

In heuvelachtige en bergachtige gebieden duiken alsnel in de tuinen fonteinen , watervallen en stromende beken op. In de Japanse tuinen is water niet weg te denken, het symboliseert de bron van het leven, stromend water is een van de belangrijkste vormen van KI (energie), vandaar ook de talrijke watervallen, stroombeddingen en speelse watertoepassingen. Maar ook bij ons in Europa zijn vele gekende toepassingen , denk maar aan de fonteinen van het Generalife en Alahambra in Granada, aan het terras met honderd fonteinen van de Villa d ‘ Este in Tivoli, aan de typische ‘Grand Canal’ in de tuinen van Le Nôtre en de fonteinen in de franse parken.

Ook in de Engelse landschapstuinen van Lancelot " Capability" Bronwn zijn de natuurlijke meren en waterpartijen niet weg te denken.

In tegenstelling tot de gebieden van de Middelandse zee stond men in onze lage landen tijdens de Middeleeuwen nogal afstandelijk tegenover water. Water diende voor het land en het vee, het was absoluut niet ‘in’ om water te drinken. De adel dronk (voornamelijk ) witte wijn met alchoholpercentage rond de 5° wat volstond om het bederf tegen te gaan en de mensen van lagere komaf dronken een soort bier met een alcoholpercentage van rond de 3 °. Reden hiertoe was de hygiÎne, drinkwater uit de rivieren, sloten en waterputten was immers niet zuiver en vaak besmet.

Zelden zie je op middeleeuwse afbeeldingen ook mensen zwemmen of baden, in onze lage landen was water een bedreigend iets, kleine overstromingen waren een jaarlijkse plaag en grote overstromingen zorgden voor menselijke drama’s die als een straf van hogerop geintrepreteerd werden . Rivieren werden steeds als grondeloos diep afgeschilderd... en de badhuizen of ‘ stoven’ waren meestal niet om lekker te baden maar vaak huizen van ontucht.

 

Bij de kasteeltuinen werden grote vijverpartijen aangelegd die in de 18de en 19de eeuw nog een andere functie kregen : nl. De voorziening van ijs. Tijdens de barre wintermaanden werd door de ‘tuinmannen’ van het domein ijs gekapt en mooi opgeborgen in de ijskelders, waardoor men vaak tot in de zomer over ijs voor de ‘ijskast’ in het kasteel beschikte .

 

Vandaag de dag beschikt zowel in Nederland als Belgie ca 1 op 7 tuinbezitters over een waterpartij, de grote doorbraak ontstond na WO II (jaren 60 – 70) toen de eerste vijverfolies geintroduceerd werden .

imagesaspx
Villahadrianussitecanopus
P1220332
Versaillesorangerie
item7

Oosterse watertuinen te Pittem

In deze bijna meer dan 3000m2 grote tuin treedt men binnen in een oase van groen en Oosterse sferen, je treft er tal van vijvers, pagodes, theehuisjes, bamboehutten, bamboeschermen, bijzondere Oosterse decoratie en tuinelementen .

Tuin te bezoeken van lente tot herfst - na afspraak.

Toegangsprijs : 5€ - drankje inbegrepen

voor meer info: klik hier

item6

Sempre Verde – tuin van W. Verhoeven ( Vijverstraat 30 – St Job in ‘ t Goor- provincie Antwerpen )

Sempre Verde is een water en bamboe tuin, die door de combinatie  van vele bladplanten, grassen en bamboes zeer natuurlijk oogt. De bladplanten  zijn zo gekozen dat ze door hun schakeringen van groen, vormen en grootte een  gans jaar door beste van zichzelf geven.

De totale tuin is een boeiende eenheid, met verschillend zitplaatsen zowel in de zon als  in de schaduw.

De drie vijvers vormen een natuurlijk geheel met vele zuurstofplanten en zijn onderling verbonden door beekje ! De fijne stengels en halmen van de grassen en de bamboes  zijn een perfecte combinatie met de mooie bladen van de Hosta ’s, ligularia’s,  Rodgersias, Astilboides Tabularis, Darmera Peltata, Lysichiton en de  Gunera

In de tuin zijn er het ganse jaar door bloemen, van het vroege  voorjaar tot in de herfst. Het zijn meestal bescheiden bloemen zodat de groene kleur steeds overheerst.

Er is een droog en een natgedeelte in de tuin, dit  wordt bekomen door een kastanje hek zo te plaatsen dat het op de meeste  plaatsen opgaat in het groen en toch de veiligheid voor kleine kinderen waarborgt.

In deze tuin van eigen creatie (met liefde gemaakt en verzorgd) valt altijd wel iets te beleven, het is niet alleen een oase van rust voor de eigenaars maar tevens een thuis voor vele vogels, vissen, kickers en vleermuizen.

De top 3 van planten in de tuin zijn de vele Phyllostachys  soorten in combinatie met de bladplanten zoals Hosta ’s en de Darmera Peltata.

Tuin te bezoeken tijdens Opentuindagen van de Landelijke Gilde

Tuin na tel. afspraak (03 6361927)ook individueel of in groep te bezoeken

Voor meer foto's van de tuin Sempre Verde: klik hier

SempreVerde4
SempreVerde5

 

Voor het aanmelden van een (uw) watertuin die hier ontbreekt : klik hier

Home   Aménagement