P1210136

JOURNEES DES PLANTES 11-12 SEPTEMBRE 2010

Dans le jardin extraordinaire de Maurice Vergote

Clickez Içi

Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

 

Jardins et Parc Historiques

 

Jardins botaniques

 

Jardins romantiques

 

Roseraies

 

Jardins aquatiques

 

Les Jardins Vivaces

 

Jardins exotiques

 

Jardins écologiques

 

 

Les jardins exemplaires des pépinières

 

Homepage

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen te bezoeken in Ierland

Net als in het Verenigd Koninkrijk wordt ook in Ierland met bijzondere passie en enthousiasme aan de tuin gewerkt . Gezegend door een mild klimaat gedijen ook hier tal van planten in de tuinen- en parken die bij ons enkel in de serre kunnen overwinteren. In internationaal geroemde parken en tuinen ontdekken we boomvarens uit Australië, bananenbomen uit Japan, sunny Daisy's uit Zuid-Afrika, delicate rhododendronvarieteiten uit Azië ..naast talloze botanische plantencollecties die het ook in onze regionen zonder problemen doen. Tijdens een bezoek door Ierland reis je door een adembenemend natuurschoon en ontdek je naast de historische domeinen ook leuke moestuinen en 20ste eeuwse typische cottagetuinen .

Google
 

Tuinen Zuid Ierland : Kilkenny - Cork - Kerry County

Het pittoreske zuiden van Ierland is beroemd om zijn rustige levensritme en de buitengewoon mooie natuur.

Langs kastelen, ruïnes en leuke stadjes met sfeervolle pubs begeven we ons door een landschap vol bergen, valleien, bossen en heidevelden. Ook aan historische gebouwen en mooie tuinen geen gebrek én dan mogen we nog van geluk spreken dat Ierland bezaaid ligt met verlaten ruines van kastelen, die als ze niet door Cromwell verwoest waren wellicht ook nog met schitterende tuinen zouden omringd zijn.

 

Tuinen te bezoeken in Kilkenny County

De vallei en waterval van Kilfane ( Thomastown , Kilkenny)

Dit 24 ha grote domein in Kilkenny bestaat eigenlijk uit 2 compleet tegenovergestelde tuinen. In de zes ha grote boventuin wandelt men als bezoeker langs kronkelende paden tussen de eigentijdse beeldhouwwerken die de Kilfane trust er ondergebracht heeft en bewondert men de aanplantingen. Onderweg naar de lager gelegen gedeelten volgt men een bospad langs romantische en pitoreske geensceneerde scènes. Tijdens de wandeling wordt men begeleid door het geluid van een waterval ( een resultaat van het 1,6km omleiden van een rivier en deze vanaf een stijle klif 10 m lager in een vijver te laten neerkomen.Verder nog tal van bospaden met bankjes en fonteinen en romantische bruggetjes in een overheerlijke rustgevende ambiance .

Tuinen te bezoeken van 1 july tot 31 augustus- iedere dag van 11u tot 18 u.

Toegangsprijs : € 6 - reductie voor groepen, scholen....

Voor meer info : klik hier

Rothe House and Garden ( Kilkenny City , Kilkenny)

Unieke 17 de eeuwse handelaarswoning en tuin in het centrum van de stad. Reconstructie van een vroeg 17de eeuwse Ierse stadstuin met een grote boomgaard, kruidentuin en moestuin. Alle aanplantingen in deze tuin in Kilkenny werden tentijde van de bewoners ( John Rothe Fitzpiers ook effectief in de tuin gebruikt !! De reconstructie is het werk van de Kilkenny Archeologische Vereniging.

Toegang tot de tuin is gratis ( voor het huis dient wel betaald te worden )

Voor meer info : klik hier

 

Tuinen te bezoeken in Cork County

Tuinen van de Ballymaloe Cookery School ( Shanagary, Midleton, Cork )

4ha grote 20ste eeuwse productietuin in Cork County die de creatie is van de beroemde Ierse chef-kok Darina Allen. Deze tuin is niet alleen een van de mooiste van geheel Ierland, hij levert ook tal van producten voor de kookschool, dagelijks wordt er in de kruidentuin en moestuin geoogst. Ook de productie tuinen zijn ordevol omringd met buxushagen en in geometrische bedden gestructureerd. Danzij het milde klimaat vinden ook meer zuiderse planten zoals perziken, abrikozen en olijfbomen het hier bijzonder naar hun zin. Achter de productietuinen schuilen nog indrukwekkende borders, een watertuin, een arboretum en een taxusdoolhof. Deze tuin is een voorbeeld van een perfecte mix van het nuttige met het aangename en een symbiose van het verleden met het heden.

Tuinen zijn te bezoeken iedere dag van het jaar : 11 - 17u30

Toegangsprijs volwassenen : 6€- kinderen 3€

Voor meer info : klik hier

Youtubelogo
darina

Darina Allen

Anne's Grove (Castle Town Roche, Cork )

Deze 14,1ha grote wilde tuin in ware Robinsonstijl herbergt niet alleen een interessante inheemse beplanting , maar tevens een belangrijke erfenis aan exoten van plantenjager Francis Kingdom Ward, die door Richard Grove gesponsord werd bij zijn reizen naar Birma en Tibet. De tuin bevat 3 onderdelen : een ' Walled Garden, Woodland Garden en een River Garden.

De Walled Garden bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van het huis, daar vinden we nu een stuk formele tuin met lintvormige buxushaag perken en daar binnenin beplanting met eenjarigen, aansluitend ook nog een watertuin met Rodgersia's,hosta's,bergenia's,eucryphia's.... In de Woodland Garden is de rhododendron koning, vele varieteiten dateren nog van de reizen van Kingdon Ward en zijn concurrent George Forest, tevens heel wat schitterende primula's, crinodendron, Olearia, Myrtus... De River Garden is het prototype van de wilde tuin in Robinsonstijl (stijl waarbij exoten en inheemse planten zo geplaatst worden dat het lijkt of ze er van nature groeien. In dit oerwoud achtig tuingedeelte, vinden we daglelies, bamboe, cordylines, varens, boomvarens,reusachtige gunnera manicata, Darmera enz....

Tuinen in Anne's Grove zijn te bezoeken van half maart tot eind september - van Ma - Zaterdag : 10 - 17u en op zondag van 13u -18 u Toegangsprijs volwassenen : 7€- kinderen 2€

Voor meer info : klik hier

Ilnacullin Gardens ('Garinish' irish.) (Glengariff, Cork )

Temidden de warme golfstroom recht tegenover Bantry Bay aan de Zuidkust van Ierland ligt een schitterende Arts and Craftstuin van 14,9 ha met een zeldzame mix van formele en informele tuinen en bijzonder rijke vegetatie.

Voor John Annan Bryce in 1910 deze woeste rots aankocht stond er enkel een torentje en wat schamele vegetatie, de transformatie dankzij honderden werkkrachten en de aanstelling van architect en botanist Harold Peto was dan ook wonderbaarlijk.Peto combineerde zijn liefde voor Italiaanse stijl met deze voor Arts & Crafts wat resulteerde in o.a. de ‘ Casita’ of Italiaanse tearoom, omgeven door een Italiaanse tuin, terassen, tempel en vijver met prachtige vergezichten op de baai. Maar de sterke winden rondom het eiland vernietigden heel wat jonge beplanting. Het was de Schotse tuinier Murdo Mackenzie die oplossing zou bieden door massale aanplant van Schotse en Montery dennenbomen, Italiaanse cipressen en omwallingen.

In deze tuin tal van vorstgevoelige en exotische planten met o.a. agapanthus, nerine, Acacia bravissimo, Crinodendron hookeranum, Abutilon ‘ Asford Red ‘, Desfontainea spinosa, Agathis australis en vele andere specimen uit Nieuw Zeeland en Zuid Afrika.

Tuinen te bezoeken van April tot Oktober

April – maandag tot zaterdag : 10u – 18u ( zondag 13u – 17 u) Mei tot September – maandag tot zaterdag : 10 u – 18u30 Opgelet in Juni – Juli en Augustus op zondag open vanaf 11 u Oktober – maandag tot zaterdag : 10 u –16 u( zondag 13 – 17u)

Toegangsprijs : 4€ volwassenen – kinderen 2€

Voor meer info : klik hier

pxGarinishIslandItalienischerGarten
Youtubelogo1

Video - Inacullin, Garinish Island, Beara, Rock of Cashel

Copyright DI Florian Fuchs

inlnacullinsight

 

Tuinen te bezoeken in Kerry County

Kells Bay Gardens ( Kells Bay, Caherdveen, Co. Kerry )

Kells Bay Gardens opende zijn deuren in de herfst van 2006, het domein bevat een fenomenale collectie van planten uit het Zuidelijk Halfrond, o.a uit Australië, Nieuw Zeeland en Zuid Amerika . De meeste exoten werden in de 19de eeuw via boot uit Van Diemen’s Land overgebracht. De huidige eigenaar Billy Alexander heeft een bijzondere passie voor boomvarens, op vele reizen naar Chili, Connemara, Zuid-Afrika en Japan observeerde hij zijn lievelingsplanten en spendeerde een fortuin om ze te importeren naar Ierland.

Recent werd ook nog een palm en succulententuin aangelegd, in July 2007 werd de grootste palmboom in Ierland geimporteerd uit Chili, een Jubaea Chilensis van 11 ton, met een stam van 7m hoog. Verder nog tal van Yuccas, Dasylirons, Agaves, Aloes, Puya, Aeoniums, Furcraea, Ocahgavea, Fasicularia.....

Tuin te bezoeken van april tot oktober : 10 u - 17 u iedere dag.

Er is ook een plantencenter op deze locatie !

Voor meer informatie : klik hier

P605022201
NewPalmgardenJubeaChil

Derreen Gardens ( Killarney, Co. Kerry )

Gezegend door het milde klimaat van Kerry ,op een schiereiland van ca 45 ha ,bevinden zich de subtropische woodland gardens van Derreen . De creatie van de tuinen nam aanvang in 1870 , toen de 5de markies van Landowne het domein van zijn vader erfde.

Gedurende bijna 60 jaar ( met uitzondering van 1883- 1894 , toen was hij Vice Koning van India) kweet hij zich ieder jaar gedurende bijna 3 maand van zijn taak om van dit schiereiland een botanisch juweeltje te maken .

In de woodlands vind je vele paadjes langs bamboebosjes, boomvarens uit Nieuw Zeeland, torenhoge eucalyptus, vele soorten coniferen evenals Gaultheria, Pernettya, Kalmia en Leptospermum, Olearias, Azaleas en Rhododendrons uit de Himalaya ( met o.a. Rhododendron falconeri en Rhododendron sinogrande, Rhododendron ‘ Loderi King George’..) Er is ook nog een rotstuinpad en tal van schitterende Japanse cipressen.

Van op diverse plaatsen in de tuin heeft men adembenemend uitzicht op Kilmackillogue harbour en de Caha Mountains .

Tuinen te bezoeken van April tot Oktober 10 u – 18 u

Toegangsprijs: Volwassenen 6€ - kinderen onder 16j : 3€

Foto20100116184838
pxRhododendronsinogrande

GNU Free documentation License - A. Barra

Dunloe Castle Gardens ( Dunloe, Co. Kerry )

Tuin bij de beroemde Gap of Dunloe, gelegen nabij een modern vijf sterrenhotel en een 13 de eeuwse toren die uitkijkt over de rivieren Laune en Loe . Er is een ommuurde tuin uit grijze steen met tal van camelias, Clerodendrum bungei, Eucryphia moorei uit AustraliÎ en prachtige Ilomatia ferruginea uit Chili, Japanse Esdoorns en kerselaars. In de tuin heb je prachtige panoramische zichten over het berglandschap en de Gap of Dunloe.

 

Voor meer info : klik hier

Foto20100116200409

Even geduld , hier wordt nog stevig aan gewerkt, binnenkort heel wat meer mooie tuinen online !

Home   Aménagement
Share/Bookmark