P1210136
Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

CONCEPTION

 

AMENAGEMENT DE JARDIN

 

ENTRETIEN DE JARDIN

 

ARCHITECTES DE JARDIN

 

ENTREPRENEUR DE JARDIN

 

PLANTES

 

CLOTURES

 

LE PATIO - TERASSE

 

ECLAIRAGE DE JARDINS

 

LES MACHINES POUER LE JARDINAGE

 

CONSTRUCTIONS DE JARDIN

 

LES ETANGS

Een mooie tuin ontwerpen

imagesaspx

Soms lijkt het of heel wat tuinen volkomen natuurlijk tot stand gekomen zijn, alles ziet er informeel en ontspannen uit, planten groeien weelderig schijnbaar willekeurig door elkaar , je hebt het gevoel dat niets gepland is en toch heerst er geen chaos. Maar zelfs hier is meestal een goed ontwerp en een regelmatig ingrijpen en bijsturen door de tuinder een absolute noodzaak.

Iedere mooie tuin kan een bepaalde vorm van ontwerp of structuur goed gebruiken, dit betekent niet dat je zonder dit niets kan bereiken, maar wel dat je je heel wat nodeloze inspanningen (en centen ) kan besparen.

Voorafgaand aan het ontwerp moeten enkele vragen beantwoord worden :

1. Wat zijn de mogelijkheden van je terrein ?

Je tuin bevindt zich normaal gezien bij een woning in een omliggend landschap, heeft diverse delen met een bepaalde ligging (op het Zuiden, Oosten, Noorden , Westen) . De ligging van deze terreinen zal voor een stuk je plantenkeuze bepalen of beperken, een vijver of zwemvijver leg je meestal niet op het noorden...

De tuin zal steeds kleine micro klimaten ontwikkelen, verhoogde gedeelten op het zuiden zullen sneller opwarmen, schuttingen en muren op het zuiden zijn ideale plaatsen voor vorstgevoelige planten. Plaatsen die in de winter in de schaduw van je woning vallen zijn niet aan te raden voor vorstgevoelige planten.

 

Je woning moet vlot bereikbaar blijven, er zullen paden dienen aangelegd te worden, naar beveiliging wens je misschien een ondoordringbare haag. Windsingles met bomen of struiken kunnen een belangrijke factor vormen voor de leefkwaliteit op je terras, planten mogen niet het licht van de woning belemmeren...

 

Misschien zit je midden de natuur met op de achtergrond een schitterend landschap, dan kan een uitzicht daarop een positieve factor vormen, een ‘natuurlijk’ overlopen in dit landschap een extra troef betekenen. Wens je bv. een boomgaard achter in de tuin aan te leggen, kies dan voor hoogstam of driekwart stam zodanig dat je een mooi zicht behoudt op je achterliggend landschap.

 

Wat is de bodemstructuur van mijn tuin ? Hoe staat het met de grondwaterspiegel ? Dit zijn allen belangrijke elementen die voor het ontwerp dienen gekend te zijn.

P1200424
P1120937
P1220162

2. Wat zijn mijn interesses, waarom wens ik een tuin?

Een tuin ontwerpen en aanleggen is één zaak, een tuin optimaal laten uitgroeien en onderhouden is een andere.

Bij de bepaling van wat u in uw tuin allemaal gerealiseerd wenst te zien is het dus uiterst belangrijk in te schatten welk soort tuinier u bent. Bent u iemand die absoluut geen groene vingers heeft en bovendien over weinig vrije tijd beschikt, kies dan niet voor een onderhoudsintensieve tuin.

Bent u daarentegen een fervent plantenliefhebber en handige ‘ Harry ‘ dan zal een op plantengerichte tuin ongetwijfeld uw favoriet zijn. Het verzamelen van zeldzame variÎteiten, het perfectioneren van uw borders , het uren werken in de tuin zal dan veeleer als ontspanning en expressie ervaren worden.

 

Wenst u vooral een tuin om in te wonen, te genieten van het buitenleven, uw tuin als extra leefkamer, zorg dan voor makkelijk te bereiken tuingedeeltes, plan uw terras dicht bij de keuken of voorzie een buitenkeuken.

 

Durf ook vooruit te kijken, hou in je achterhoofd dat die speeltuin voor de kinderen er niet eeuwig staat, dat eens ze opgegroeid zijn dit misschien een leuke plaats voor bv. een vijver kan zijn...

 

Ben je nogal milieubewust, laat dit dan ook meespelen in je keuze van ontwerp en keuze van tuinmaterialen. Kies bv. voor een zuinig waterbeheer, turfvrije grondmengsels, natuurlijke beplanting die voedsel biedt voor vogels en insecten, voorzie een kleine moestuin of boomgaard die u van heerlijke en onbespoten vruchten voorziet.

bordersmauriceweb2
P1220352
P1130832

 

3.Welke tuinstijlen bestaan er , wat benadert het best mijn persoonlijke visie en wat past het best bij mijn woning en het omliggende landschap ?

Alhoewel uitzonderingen steeds de regel bevestigen heeft een tuin die aansluit bij de stijl van de woning en de sfeer van de omgeving behoorlijk wat meer kansen op slagen.

Tuinen indelen in categorieën of tuinstijlen is steeds bijzonder arbitrair, heel wat tuinen zijn vaak een combinatie van diverse tuinstijlen of persoonlijke variaties op tuinstijlen zoals u ongetwijfeld binnen deze site zal ontdekt hebben. De hieronder aangehaalde tuinstijlen zijn dan ook puur richtinggevend .

Formele Tuinstijlen

Een formele tuinstijl kenmerkt zich door strakke lijnen, strenge symmetrie en evenwichtige indeling. Een formele beplanting bestaat vaak uit vrij weinig soorten die echter in massa worden toegepast teneinde een zekere uniformiteit van kleur en structuur te bekomen. In een formele tuin staat de beheersing van de natuur voorop, klassieke onderdelen zijn broderies en parterres, in vorm gesnoeide planten ( buxus, taxus, quercus ilex) , leibomen en hagen op stam.

Historisch hoogtepunt zijn de 17 de en 18de eeuwse Italiaanse en Franse tuinstijl die in honderden , zoniet duizenden kasteeldomeinen toegepast werd.

Een thans weer in de mode zijnde variant zijn de Oosterse formele tuinen, oases voor rust en contemplatie, met formele beplanting en snoeivormen maar eveneens een naturalistische inslag, meer gevarieerde beplanting en bloeiende planten.

 

Informele Tuinstijlen

In tegenstelling tot bij de formele tuinstijl lijkt de informele tuin ahw door de natuur zelf gecreeërd, het menselijk sturen en ingrijpen is zo onzichtbaar mogelijk gehouden. Ronde vormen, zachte lijnen, weelderige beplanting en gecontroleerde chaos zijn de hoofdkenmerken. Enkele voorbeelden zijn de Engelse landschapsstijl, de cottage of boerentuin en de natuur-en bostuin . Tuinpaden worden zachtjes overgroeid en lopen over in de borders, heesters en klimplanten mogen vrijelijk groeien en enkel gesnoeid omwille van gezondheidsredenen, alles mag zijn natuurlijke vorm ontwikkelen. Menselijk ingrijpen is nodig om bepaalde planten in toom te houden ( door scheuren of verwijderen van zaailingen) en alzo verwildering te voorkomen.

P1200427
tuinpepels
Depeerdsdonken1
Chatsworthshowinghuntingtower
VauxleVicomtePanorama22

Engelse landschapsstijl : 18de eeuw - voor meer info - klik op de foto

Franse formele stijl vanaf 17e eeuw - voor meer info - klik op de foto

SedumBodneriiVNNN
Home   Aménagement