Share/Bookmark Jardins et Parc Historiques de Belgique
P1210136

JOURNEES DES PLANTES 11-12 SEPTEMBRE 2010

Dans le jardin extraordinaire de Maurice Vergote

Clickez Içi

Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

 

Jardins et Parc Historiques

 

Jardins botaniques

 

Jardins romantiques

 

Roseraies

 

Jardins aquatiques

 

Les Jardins Vivaces

 

Jardins exotiques

 

Jardins écologiques

 

 

Les jardins exemplaires des pépinières

 

Homepage

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

kasteelvanBoechout
imagesaspx

Jardin Botanique National de Meise - Château de Boechout

Les jardins historiques ont dans les dernières décennies bien gagné en importance sur le plan national et international . La Charte de l'ICOMOS-IFLA Florence souligne l'attention sur cet héritage . quelque 600 parcs et jardins ont étés protégée comme monument historique culturel et patrimoine 'verte' . Plus d'informations sur la liste complète se retrouve sur la dans leur publication "Les jardins historiques et parcs de la Flandre.

Parcs et jardins historiques à visiter en Flandre

Parcs et jardins historiques à Bruxelles et en Wallonie - Clickez ici

Abbaye de Herkenrode

Le site de l'abbaye Herkenrode est situé dans la province du Limbourg, Hasselt-Kuringen.

Le site fait revivre une histoire fascinante dans un cadre naturel magnifique. Les anciens bâtiments de ferme de l'abbaye de Herkenrode et ses environs comprennent plus de 100 hectares de nature qui avec le soutien du gouvernement flamand et de nombreux partenaires et bénévoles ont été développé dans une zone où la nature, la culture et le tourisme se rencontrent. Récemment, un jardin potager à été ajouté . Plus d'infos: cliquez ici

hasseltherkenrode
aldenbiesenlucht

Alden Biesen' Landcommandorij '

Le commandorie d'Alden Biesen près de Bilzen a été construit par l'Ordre teutonique. Maintenant, le château est un centre culturel du gouvernement flamand. En tant que tel Alden Biesen est non seulement un centre historique et une opération européenne, mais est aussi un centre de conférence et une attraction touristique culturelle. De cette façon, ils contribuent à l'échange d'idées et d'éduquer les gens avec le plus large possible horizon plus d'infos: cliquez i

kioskastridpark

Parc ' Reine Astrid ' à Bruges

Sur le site de l'ancienne abbaye franciscaine a été l'architecte E. Rosseels milieu du 19ème siècle a, mais très petit paysage anglais créé dans le centre de Bruges. Pour la petite superficie (2,5 ha) l'illusion d'un projet de jardin paysager a été de travailler avec des élévations, en roulant les pelouses, des sentiers sinueux et la végétation dense le long du côté de la rue. Le Parc a actuellement plus de 150 ans avec de nombreux beaux arbres plus d'info clickez ici

Une pépinière de charme à peine13km éloigné de Bruges !

Pépinière Jan Sterken " une pépinière de charme', situé à seulement 900 m de la mer du Nord, d'hortensias spéciales, collections hosta, roses, d'anciennes variétés fruitières et des plantes vivaces spéciales. Un vrai jardin d'Eden! Des arbres en plein terre peuvent être achetés dès fin d'Octobre . Toutes les plantes sont élévées non forcéés avec respect pou r la nature :Pour plus d'info -

Jardin botanique de l'université de Gand

De Gentse plantentuin bestaat reeds van 19 juli 1797, amateurplantenkwekers en bevriende tuinen zorgden voor de collectie.In de tweede helft 19de eeuw verhuisde de plantentuin naar de rand van het Citadelpark, de tuin omvatte toen een buitentuin, victoriaserre, proefkas en orangerie. In 1950 werd een rotstuin aangelegd, later volgde een Palmarium en drie nieuwe kassen. Na 1977 werd een systematische tuin aangelegd die binnenkort herwerkt wordt. Plantentuin K.L Ledeganckstraat 35- 9000 Gent - tel. ++32/(0)9 264 50 73 - chantal.dugardin@ugent.be - meer info

pxPlantentuinGent22042008JPG

DECOUVREZ LES PEPINIERES DU BENELUX:

 

plantenkwekerijen.be = site avec toutes les pépinières belges, néérlandaises, anglaises.... - info assortiment, catalogue, mail order, webshop..

clickez içi

www.plantenkwekerijen.be

lippensgoedherfst

Bulskampveld - Lippensgoed

300 hectaren grood kasteeldomein met landbouwmuseum, kruidentuin en educatieve natuurpaden. Was vroeger het grootste heidgebied van Vlaanderen, strekte zich uit tussen Brugge en Gent. In de 18de eeuw werden de woeste gronden bebost en rond 1800 werd het kasteel gebouwd. Het park is de verdienste van de familie Lippens. Vele notelaars, moseiken, tulpenbomen,magnolia's ,rhododendron en azalea. Sinds 1970 eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Er is ook een vogelopvangcentrum. Meer info:

Lippensgoed-Bulskampveld- Bulskampveld9- Beernem

HamamelisxintermediaDianedeBelder1969flowersvertical

De Tuinen van Hoegaarden

Sinds juni 1991 huisvest het 4 ha grote kapittelpark een uniek initiatief in België, namelijk de Tuinen van Hoegaarden: meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen van het Kapittelpark. Hier doet u ideeën op om uw tuin in te richten, vindt u bijzondere planten-soorten of geniet u gewoon van de natuur. Kringlooptuin, exotentuin, rozentuin, vaste plantenborder en biertuin.

Meer info : klik hier Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden

hoftersaksen

Hof ter Saksen

Hof ter Saksen is een exclusief gemeentelijk natuurdomein met een beschermd landschapspark en schitterende wandeldreven. Behalve het park (13,5 ha) met de beschermde monumenten  kasteel, oranjerie en hoevegebouw vind je er ook een natuurtuin (1,3 ha), een hoogstamboomgaard (3 ha), de Beverse beekvallei met bufferbekken en het pas aangeplante eikenbos (3 ha), een geboortebos voor de kinderen uit Beveren geboren in 2008. Het arboretum is volledig ondergebracht in het parkgedeelte van het domein. De plantenborders werden schitterend samengesteld met vaste planten, heesters en bomen - meer info : klik hier

domeinAertrycke

Kasteel d' Aertrycke

Het Kasteel d'Aertrycke is een kasteel in Torhout. Van 1868 tot 1871 werd het neo-gotische kasteel gebouwd in opdracht van August de Maere, het kasteel draagt in de volksmond dan ook nog steeds de naam De Maeres kasteel. Het ligt tussen het centrum van Torhout, Wijnendale en Aartrijke in.

Het kasteel is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen.

meer info : klik hier

hexfoto

Kasteel Hex

Het domein werd door de eeuwen heen goed onderhouden en bezit een unieke collectie historische rozen. Eén van de hoogtepunten is de collectie oude en wilde rozen (gedeeltelijk nog originele 18e eeuwse struiken!).

Deze collectie is de vrucht van de nimmer aflatende zorg en het plezier in tuinieren van wijlen Gravin Michel d’Ursel, die zo een heel bijzondere verzameling aanlegde in het unieke kader van het kasteel.

meer info: klik hier

Youtubelogo

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle rozenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

pxKasteelLeeuwergemZottegemBelgium

Kasteel van Leeuwergem

Het huidige kasteel van Leeuwergem werd samen met het neerhof in 1724 op het grondgebied van Elene gebouwd. Het behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse kasteeldomeinen van Vlaanderen.
Het park en de tuinen werden gedeeltelijk geïnspireerd op ontwerpen van de Franse tuinarchitect Le Nôtre.
Uniek in ons land is het lovertheater, een openluchttheater in haagbeuk dat plaats biedt aan 800 personen. Het geheel geeft een beeld van de evolutie van de klassieke tuin naar de 19e eeuwse romantische parkaanleg. Meer info : klik hier

Kasteel van Loppem

Het kasteel van Loppem is het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur volledig in hun oorspronkelijke staat zijn behouden. Een bezoek brengen aan kasteel van Loppem geeft het gevoel te gast te zijn bij de architecten en de eerste bewoners. Het kasteel herbergt een uiterst rijke kunstcollectie en ligt in een romantisch park met vijvers en een doolhof.

meer info: klik hier

pxLoppemkasteel03

Kruidentuin te Leuven

De Hortus Botanicus Lovaniensis, beter bekend als de Kruidtuin, is de oudste botanische tuin van België. De tuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer in Leuven en dateert uit 1738. De eerste wetenschappelijke tuinen waren kruidtuinen en verzamelingen van geneeskrachtige planten. De Kruidtuin was dus in het begin nauw verbonden met de geneeskunde.

Later werden meer zuiver plantkundige tuinen ingericht met in de collectie sierplanten, potentieel economische gewassen, zeldzame planten en planten als studie-objecten. Naast de oorspronkelijke kruidtuin, kwamen er dan ook de eerste botanische tuinen en arboreta. Van toen af aan was er eigenlijk geen sprake meer van een kruidtuin, hoewel die benaming in de volksmond verder bleef leven.

voor meer info : klik hier

pxKruidtuinLeuven4
jardinb1

Tuinen van Buuren

Tuin van Bankier-Mecenas David van Buuren- Art Deco invloeden die ook in de tuin terug te vinden zijn.

Vier originele creaties vallen op o.a. de Pittoreske Tuin en de Grote Rozentuin, ontworpen door Jules Buyssens, het Labyrint en de Tuin van het Hart, door René Pechère.

Voor meer info: Klik hier

Foto20091007175122

Museumtuin Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af.Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België. Op een wandeling ontdekt u de Sint-Gertrudiskapel, het barokpaviljoen, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen en de triomfboog. Verder omvat het domein drie grote vijvers, waarop gevist kan worden. Het domein wordt beheert door het Agentschap voor Natuur en Bos. Enkel geleide wandelingen toegelaten - meer info:

beerve3

Park van Beervelde

25 ha groot kasteelpark dat in 1873 werd ontworpen in Engelse landschapsstijl door zijn opdrachtgevers de Graven de Kerckhove de Denterghem om als uitstalraam te dienen voor de belangrijk wordende Gentse sierteelt. Het domein is vooral gekend als decor van de befaamde tuindagen van Beervelde !

Meer info : klik hier

P1130148

Park van Brasschaat

147 ha groot landschapspark in het centrum van Brasschaat .Het domein ontstond in de 18de eeuw toen de Helhoeve tot een lusthof in Franse stijl werd omgebouwd, dit bevond zich toendertijd op de plaats waar zich nu de vijvers met fonteinen voor het huidige kasteel bevinden.Sinds 1949 eigendom van de gemeente, park heeft grote botanische rijkdom en mogelijkheden tot zachte recreatie. Tevens erkent als ' eerste Vlaams erfgoedlandschap' door Vlaamse gemeenschap

Voor meer info: klik hier

kasteelvanBoechout1

Nationale Plantentuin te Meise

Deze botanische tuin van wereldformaat bevat meer dan 18000 soorten, waarvan de helft in het pracht gerenoveerde serrecomplex is ondergebracht. Het historisch domein ( kasteel van Boechout) omvat 92 ha in landschapsstijl. De plantentuin is tevens een onderzoeksinstelling waar tropische en Europese plantkunde in de kijker staat, onderzoeksprogramma's zijn er ook op gericht zoveel mogelijk planten voor de toekomst te bewaren.

voor meer info : klik hier

rubenshuis

Rubenshuis te Antwerpen

Hoe de tuin van de gekende schilder er in werkelijkheid uitzag, weet niemand, wat u nu ziet is een zo getrouw mogelijke reconstructie, gebaseerd op Rubens schilderijen en botanische gegevens. Pronkstuk was ongetwijfeld de fontein en het paviljoen, beide door Rubens ontworpen. In de tuin stonden ook nieuw ontdekte planten zoals de aardappelplant, zonnebloemen, keizerskroon, tulpen, aangevuld met sinaasappelbomen, vijgebomen e.a. fruit varieteiten uit de nieuw ontdekte Wereld.

Voor meer info : klik hier

Stedelijke plantentuin Antwerpen

Plantentuin met tal van merkwaardige bomen en meer dan 2000 kruiden. Deze tuin huldigt de befaamde apotheker Peter van Coudenberghe ( 1517-1599), die intertijd een unieke kruiden- en plantentuin te Antwerpen aanlegde en een boek schreef over de medicinale toepassing van planten en kruiden.

Voor meer info : klik hier

StedelijkePlantentuin1
P1140809

Ten Eeckhoute Brugge

Verborgen achter de muren van serviceflats Ten Eeckhoute ligt de oudste Engelse Landschapstuin van Brugge. Op de terreinen van de oude Eeckhoutabdij liet de brugse bankier Felix Dujardin door de bekende Leuvense tuinarchitect Egidius Rosseel deze prachtige tuin ontwerpen. De tuin bevat o.a. een S vormige vijver met romantisch bruggetje.

Tuin Ten Eeckhoutte

Voor het aanmelden van een historische tuin die hier ontbreekt : klik hier

  Aménagement HamamelisxintermediaDianedeBelder1969flowersvertical
Share/Bookmark