cookandherbheading

volgende pagina >

< vorige pagina

Foto20100110170241

©2010Wim Maes  |  www.kruidenwereld.be - www.cookandherb.com  

logocookandherb

Pomme d' Amour.

 

Neem een mooi vel aluminiumfolie, vul de gegaarde appel basis met een klontje hoeveboter en kandijsuiker, gaar 5 a 10 min in de oven op 180 ∞.Verwarm als de appel klaar is 2 eetlepels van elk notenlikeur en calvados.Vlammend klassiek.

Giet in de hete appel en flambeer, dien op, kan ook met de vulling van herfstnectar.

 

Eva ’s appel zonder Adamsappel.

Voor Eva’s appel, schil u wel de onderzijde van de appel, niet het deksel, en bereiden als in de basis.

Als de appel beetgaar( en nog lauw) is drenkt u hem in de veenbessen coullis ( of rode bessencoulli) die is aangelend met een eetlepel honing, en twee eetlepel rozenwater. Keer regelmatig de appel in de loop van de dag in de vuurrode stroop. Tot het een felrode appel is.

Daarna bewaren in de koelkas, voor het opdienen vullen met een beetje rozenconfituur en of onder het deksel, jasmijnijs of andere of rood fruit (per uitzondering voor dit dessert geen frambozen of aardbeien indien dit met rozen bereid is). Garneren met verse bosaardbeien, rozenblaadjes, mirtenbloesem en mirtenblaadjes. Enkele chocoladekrullen.

 

Stoofperen in rode kruidenwijnsaus.

Basis 10cl rode porto, 50cl rode wijn, 2 l water, aan de kook brengen met 100gram rietsuiker, 4 kruidnagels, 4 groene gekneusde cardemonzaden met schil, klein stukje kaneelpijp, sap van ÈÈn citroen, 5 takjes tijm.

Schil de kleine stoofpeertjes met een dunschiller en stoof bijna beetgaar op het vuur 10 tot 20 min ( afhankelijk van de soort peren en de hoeveelheid) controleer regelmatig (reeds na 5 minuten) haal van het vuur en laat snel afkoelen.

Variant voor gele peertjes, idem basis maar in plaats van de rode, gebruikwitte wijn en in plaats van de porto Elixer d’ Anvers of gele Chartreuse, idem suiker en voor de kruiden, een eetlepel venkelzaad, een plukje saffraandraad en een halve eetlepel curcuma.

Voor peertjes Harlequin, stoof een deel in de rode basis en een deel in de rode, voor het opdienen bij het wild de peertjes schuin halveren en geel rood combineren

Cook and Herb Kruidenwereld

Wim Maes

Vijfhoeklaan7 2960 Brecht (Sint-Job in 't Goor)

Te Sint Job enkel op afspraak 0478/502404 en 0486/939123