©2010Wim Maes | www.kruidenwereld.be - www.cookandherb.com
Bloemenboter;
Zachte hoeveboter mengen met vb. goudsbloemblaadjes (zeer verzachtend voor sommige gevoelige monden na een wilde salade met veel bittere of zuurhoudende planten ( paradebloemblad, weegbree en vooral zuringsoorten) of saffraan of saffloer.
Met de bloemen van rozemarijn, salie en lavendel en oregano.
Voor geliefden, Moederdag, Valentijn, verloving en huwelijken; Een hart vorm bedekken met plasticfolie; vorm vullen met gedroogde rozenblaadjes en zachte boter mengen met enkele druppels rozenwater. Kleuren met hibiscusbloemen ( hibiscus sbdariffa).
Recepten met appels, peren en kruiden.
'An apple a day keeps the doctor away.'
Tarte tatin, klassiek.
Voor 4 personen. Verwarm de oven voor op 180∞.1 kilo of 5 grote jonagoldappels, 30 gram rietsuiker of candijsuiker of iets minder , 1/4 citroen, 1 vers kaneelstokje, 80gr hoeveboter, bladerdeeg één vel voor 30cm. Schil de appels, ontdoe ze van de klokhuizen en versnij in maantjes van één vinger dik en besprenkel met citroen. Neem een diepe koekenpan van 30 cm doorsnede zonder steel of ovenvast, of vuurvaste taartbakvorm.
Besmeer de koekenpan met de boter en rietsuiker, schik de appelmaantjes eerst met de bolle kant naar beneden en vul de rest omgekeerd aan, belangrijk is deze goed aan te drukken, hou er rekening mee dat de appels één derde krimpen, rasp een beetje verse kaneel over het geheel. Stoof en caramelliseer de appels voor een goede 6 tal minuten op een hoog vuur, tot ze mooi bruin kleuren en licht gaar zijn. De pan niet opschudden, laat even afkoelen en de appels goed aandrukken. Bedek met bladerdeeg of kruimeldedeg en bak af in oven op 180 ∞ voor een 10 tal minuten. Even laten afkoelen en voorzichtig omgekeerd op een vuurvast bord storten.Portioneren en en even verwarmen voor het opdienen, serveer met een bolletje vanille-, speculoos- of kaneelijs. Smakelijk
Perentaart met vanille en kastanjecrème.
Verwarm de oven voor op 180∞Voor 4 tot 8 personen.5 peren conference of flip, of vier doyenne (niet te rijp). 30 gr rietsuiker, één vanillestokje, 300 gram verse kastanjes of 250 gram voorgekookte vaccuum verpakte kastanjes( géén uit blik). Klontje hoeveboter, twee eetlepels water, één vel bladerdeeg, ronde bakvorm, één eigeel, scheutje 5cl volle room.
Pel de katanjes, kook ze voor 5 minuten en ontdoe ze van hun vliezen, kook nogmaals 5 miuten en pureer ze met de room, 15 gram suiker en meng als de massa afgekoeld is met het eigeel. Kneed tot een mooie soepele deeg in de foodprocessor.
Cook and Herb Kruidenwereld
Wim Maes
Vijfhoeklaan7 2960 Brecht (Sint-Job in 't Goor)
Te Sint Job enkel op afspraak 0478/502404 en 0486/939123