©2010Wim Maes | www.kruidenwereld.be - www.cookandherb.com
receptenpagina 5
vervolg perentaart met vanille en kastanjecrème.
Of verwarm de voorgekookte kastanjes met de suiker en de room en fijn mixen. vermeng de afgekoelde massa met één eigeel, en kneedt het tot een zacht deeg, even een uurtje laten opstijven en uitrollen tot de grootte van de taartvorm.Schil de peren met een dunschiller, peren halveren en ontdoen van klokhuis en steel. Splijt de vanille stok in een waaier van vier, ontdoe van het merg.Verwarm de rest van de suiker met water en de vanille, tot het gesmolten is, verhoog het vuur en stoof de peren in de vanillestroop beetgaar.Verwijder de pan van het vuur en haal de peren uit de stroop. Laat de peren afkoelen.
Bedek de balvorm met de bladerdeeg, doorprikken met een vork, verdeel mooi de kastanjedeeg, versnijd de gecaramaliseerde peren in waaiervorm en bekleed de laag kastanjecrème, overgiet met de lauwe vanillestroop en bak 15 tal minuten af in de oven op 200° . Succes en smakelijk !
Gebakken appels van de kruidenboer.
Voor één persoon: Twee appels, klontje boter, twee eetlepels rietsuiker.Verse kruiden, beetje tijmblaadjes, enkele blaadjes rozemarijn,naar smaak beetje venkelzaad, geraspte gember, zwarte peper, beetje geraspte kaneel. Of voeg toe, engelwortel, roomse kervel of wilde venkel.
Schil de appels, ondoe van klokhuis, snij in partjes. Bak de appels en de boter op een stevig vuur,, voeg de gember, suiker en sperijenzaden toe.dek één minuut af met deksel en voeg een beetje verse kruiden, laat één minuutje nabakken zonder deksel. Dien op met goed bruin hoevebrood, een super ontbijt !
Salade lardon met kruidige appeltjes.
Meng een salade van paardenbloem, molsla, veldsla gemixt met andijvie, of wit loof en radichio, en Romeinse sla, maak aan met een vinigraite van olijfolie en ciderazijn. Schik mooi op een bord. Bak de lucifer spekjes mooi krokant, alsook apart wat broodcrouton. Laat de spekjes even uitdruipen op keukenpapier en houd warm, verwijder te donker aanbaksel en overtollig vet uit de pan, deglaceert de pan met een beetje ciderazijn en voeg een handvol van de gebakken appels van de kruidenkok toe, even opwarmen en dresseren op de salade en vervolgens de spekjes en crouton schikken. Smakelijk. Variant maak de sla aan met een rauwe appel, en voeg een eetlepel mayonaise toe aan de dressing en verse kruiden( peterselie, dille en bieslook, zwarte peper uit de molen) en werk af met de gebakken spekjes en crouton.
Gaspacho van grany Smith appel, komkommer en wilde venkel.
Voor 1 persoon of tapa voor 4 personen.
1 eetappel met fris zure smaak, een halve komkommer, eetlepel venkel blad of dille, peper en zout, twee eetlepels ciderazijn.
Snij een eetlepel van elk met schil appel en komkommer in fijne brunoise gebruik als garnituur, rest van de appel schillen en mixen met de cider azijn de helft van de venkel, peper en zout en een eetlepel olijfolie. Afgarneren met een schijfje appel, venkeltakjes of bloemen, en een krul komkommer.
Cook and Herb Kruidenwereld
Wim Maes
Vijfhoeklaan7 2960 Brecht (Sint-Job in 't Goor)
Te Sint Job enkel op afspraak 0478/502404 en 0486/939123